Mucikli blog – a biciklis blog

A legmenőbb téli biciklis bakancs

Az idei évet sikerült nem túl másnaposan kezdeni, és mivel Vácon voltam, adott volt hogy biciklivel megyek vissza Budapestre ahogy érkeztem előző nap. Ma nem volt kifejezetten hideg, mínusz 2-5 C° között volt délután a hőmérséklet, de ez csak a januárhoz képest nem vészes, amúgy hideg van a hosszabb tekeréshez. Az utolsó negyed órában a lábam azért kezdett fázni, de ez nem túl meglepő annak tudatában hogy egy Shimano MT34-es cipőben voltam vastag zokniban és egy vékony kamáslit húztam még rá. Az úton gondolkoztam, hogy régebben találtam egy nagyon menő téli SPD bakancsot, mikor hazaértem meg is kerestem, ez a 45nrth Wolfgar.

45nrth Wolfgar

Ahogy elolvastam az adatait, azért rájöttem hogy ez egy kicsit túlzás lett volna mára, annyira azért nincs hideg most 🙂 A gyártói ajánlás szerint mínusz 12 és 31C°! között ideális. Azt azért érdemes végiggondolni hogy mínusz 31 fokban kimész biciklizni, de ha van egy ilyened, akkor legalább már a lábad nem fog fázni. Ránézésre és felépítésre olyasmi ez mint egy snowboard bakancs, ugyanúgy van egy belső része ami kiszedhető, a fűzője is nagyon hasonlít de egy kicsit keskenyebb az egész. A bakancs talpán az SPD rögzítési lehetőség mellett elöl és hátul is vannak szögek, ez logikus és valószínűleg szükséges is, hiszen ilyen hidegben szinte biztosan fagyott a talaj.

Nem tartom valószínűnek hogy itthon szükség lenne egy ilyen cipőre, maximum pár napig jellemző hogy az ajánlott hőmérsékleti tartomány melegebb fele köré essen a hőmérséklet. Ettől függetlenül imádnám ha ott figyelne a cipős polcon és várná hogy mikor mehet bevetésre…