Mucikli blog – a biciklis blog

BBB BLS-46 VS Infini I-260W lámpa teszt

Korábban írtam a BBB BLS-46 típusú USB-ről tölthető lámpa kapcsán egy teszt jellegű cikket, a termékkel elégedett voltam amit továbbra is tartok. Azóta – mivel több biciklire praktikusabb a több lámpa – került a háztartásba még egy újabb USB-s villogó. Mivel szeretek kísérletezni és tesztelni, ezért úgy gondoltam legyen egy másik típus, így esett a választásom a Infini Lava I-260W első lámpára. A fentieknek megfelelően adódik a lehetőség, hasonlítsuk össze a két típust.

Infini I-260W

Kezdésnek a nyers adatok.:
Olcsóbb a Infini Lava I-260W típus, az árkülönbözet 2-3 kereskedő árai szerint kb 2500 Ft, tehát nem nagyságrendi, egy kategóriában vannak, de a két véglet.
Fényerő szempontjából szintén a Infini Lava I-260W típus nyert, bár a dokumentációban említett 80 lumen a BBB lámpa 20 lumenjéhez képest nem tűnik reális értéknek, de azért tény hogy erősebb a fénye. Ez látható az alábbi két képen is, ezeket ugyanonnan világítva ugyanolyan távolságból fotóztam teljesen feltöltött állapotban.

Mindkét lámpa 4 funkcióval rendelkezik, ez kb döntetlen.
Ledek számában nyerhet a BBB 3-2 arányban csak hogy a nyers adatok közül valamiben mégis jobb legyen 🙂
Csak a rend kedvéért kb fél óra múlva rámértem a lámpák hőmérsékletére is, a BBB kb 30C˙ környékén üzemelt, míg az Infini kifejezetten melegebb volt, 50C˙ volt az infrás hőmérő szerint. Ez ugyan még nem égeti meg a kezed, de érezhetően meleg. Negatívumként minden esetre nem értékeltem ezt, pusztán csak a teljesség igénye miatt mértem meg.

Ha csak a fentieket olvasod el, akkor azt gondolnád, hogy a papírforma szerint az Infini nyert, de a valóság ennél sokkal árnyaltabb. A fényerő látszik a fenti képeken, ez eléggé egyértelmű, de az is látható hogy a BBB lámpa fénye sokkal koncentráltabb, illetve az is látható hogy a ledek elé tett lencse úgy szórja a fényt, hogy az oldalra is egy vízszintes “sávban” láthatóságot biztosítson. Az Infini ezzel szemben a fényerőre ment rá, látható hogy egy nagyobb kör alakú területre szórja a fényt, itt nagyon intenzív, körülötte kevésbé. A gyakorlati tapasztalataim pont ennek megfelelőek, a BBB ugyanúgy látható messziről, de én kevésbé látok vele, viszont oldal irányban is nagyobb biztonságot ad, tehát városi használat esetén tökéletesen elég. Az Infini a sokkal erősebb fényével az előttem lévő területet bevilágítja, ezen a részen nagyon jól lehet vele látni, viszont oldalra nem szórja a fényt.

A funkciók kapcsán csak a szokásos, az Infini 3 fényerő fokozata a BBB 2+vibrálva világító (energiatakarékos) funkciójával szemben, plusz mindkettő tud villogó üzemmódot. A BBB villogása érzésre sokkal elviselhetőbb frekvencián történik, az Infinivel ellentétben ami engem eléggé zavar. Arról lehet vitát nyitni hogy az engem zavaró frekvencia feltűnőbb-e mint az ami nem zavar, de az biztos hogy ami zavar, azt tekerés közben nem használom.

Az Infini lámpához rengeteg kiegészítő cuccot adnak a BBB szilikon pántjához képest, van gyors kötegelő amivel a lámpa talpát fixen csőre lehet szerelni, illetve ugyanez a talp használható szilikonos pánttal is. Ez a része nagyon jól használható, bármire felszerelhető fixen vagy ideiglenesen. Maga a lámpa egy kis pöcökre illeszkedik, majd 90 fokkal elforgatva rögzül a talapzaton. Adnak hozzá továbbá egy tépőzáras rögzítőt is, tehát tényleg mindenre fel lehet rakni ezt, a kormánytól kezdve a sisakig. A következő képen a tartozékok láthatóak, de ebben egy első és egy hátsó lámpa szereléke is benne van, egy darabhoz értelem szerűen a fele jár.

Infini Lava I-260 tartozékok

A töltés mindkét lámpa esetén USB-ről töltődik, jó pont hogy az Infini pont ugyanolyan USB-t használ mint a telefonok többsége, míg a BBB más szabvány (mint az USB hubok, külső kártyaolvasók).

Miért szeretem mégis jobban a BBB lámpámat? Az egyik fontos dolog, hogy az Infini Lava I-260W lámpa visszavakít ha a kormányra szereled, ugyanis a lencse úgy van kialakítva hogy a lámpa test kicsit felfelé is szórja a fényt. Meg kell szokni hogy nem szabad lepillantani rá, mert elvakít és káprázik a szemed egy darabig. Praktikus fejjel lefelé felrakni a kormány alá, így ez a probléma megszűnik. A második dolog amit nem szeretek benne, hogy a gomb hosszú nyomására nem kapcsol ki, végig kell nyomkodni a funkciókat. A gombja ugyanakkor sokkal jobban nyomkodható mint a BBB lámpáé, ezért kevésbé idegesítő probléma ez. Ami viszont baj, hogy nagy fényerejű üzemben csak 1 óra az üzemidő, de saját mérés szerint ez valójában háromnegyed óra. A lámpa tetején van egy kis sárgás LED, ha ez elkezd világítani, akkor kb 10 perc marad teljes fényerőn. A BBB fényereje ugyan kisebb, de azt 3 óráig tudja, és ez tényleg megvan annyi. A teszt után mikor az Infini már kikapcsolt, ezzel a lámpával mentem haza, és még 2 este tekertem mire éhes lett, ami összesen legalább 1 óra üzemidő. A BBB ráadásul ekkor még csak szólt hogy tölteni kellene, de azért még ilyenkor sokat lehet vele menni.

Összefoglalva, nálam a BBB nyert, sokkal jobban végiggondolt típus, érezhető hogy tesztelték mielőtt piacra dobták. Az Infini inkább az a fajta ami a kiegészítőként adott szerelékekért és a nagy fényerőért szerethető, tehát semmiképp nem írnám le hogy rosszabb választás minden esetben.
Akkor választanám az Infini-t, ha rövidebb szakaszokat kellene sötétben teljesíteni, de olyan helyen ahol kell a nagy fényerő, akár városon kívül is. A BBB városban szerintem jobb választás, a fényerő ide elég és a hosszabb üzemidő miatt biztonságosabbnak gondolom, még ha merülőben van, akkor is el lehet vele még indulni.

Az Infini lámpa tulajdonságait nem túl nagy részletességgel a gyártó oldalán megtekintheted.