Mucikli blog – a biciklis blog

Biciklis appok – Strava

Amióta az okos telefonok az életünk szerves részét képzik, azóta minden egyes lépésünk dokumentálható, elemezhető. Így van ez biciklizés közben is, hiszen telefon nélkül már biciklizni se megyünk el 🙂 Nem probléma ez természetesen, de ha már visszük a telefont, legalább valami haszna is legyen, monitorozzuk a teljesítményünket akármerre is vezessen az utunk. Az egyik erre alkalmas appot, az én kedvencemet mutatnám most be nektek, ez a strava.

strava

Természetesen nem ez az egyetlen ilyen alkalmazás, nekem mégis ez a kedvencem mind közül. Ennek a legfőbb oka az, hogy nem csak a klasszikus mérést adja amit akár egy komolyabb kerékpár-computer is tudna, hanem közösségi élményt és motivációt is ad a fejlődéshez. Szerintem tök jó dolog hogy a facebook regisztráció elegendő a program használatához, ezen kívül ha megengeded a programnak, akkor az ismerőseid között meg is tudod keresni hogy kik használják még a stravát. Ha nincs facebook regisztrációd, akkor a klasszikus módn regisztrálhatsz az oldalon és ugyanúgy használhatod természetesen a programot. A program használata egyébként ingyenes és nincs rengeteg reklám se. Van viszont fizetős változat, ez igazából teljesen nélkülözhető, pár plusz funkciót ad az ingyenes verzióhoz képest.

Szegmensek

Az egyik legjobb dolog ami az edzésben segít, motivál. A program lehetőséget ad rá, hogy bárki rögzítsen egy-egy útszakaszt és azon így mérheti az adott útszakasz megtételéhez szükséges időt. Az egyes szakaszok hosszát, átlagos meredekségét, szintkülönbségét stb. kiírja a program, a térkép alatt egy út/magasság grafikont is látsz. Egy ilyen általam kreált szakaszt találsz itt.

strava segment

Az egyes szakaszokon minden tekerést rögzít a strava, nem csak a tiédet, így láthatod hogy az adott szakaszon hozzád képest milyen eredmények születtek, valamint azt is hogy a saját korábbi tekeréseid milyen eredménnyel sikerültek. Az eredményeket különböző szempontok szerint lehet rendezni, mint például az adott napon vagy évben elért eredmények szerint, illetve a fizetős verzióban súly és korcsoport alapján.

strava segment 2

Ezen kívül minden szakaszon van egy legjobb női és férfi idő is, ezeket KOM és egy QOM kitüntetéssel jutalmazza a program (a hegy királya illetve királynője). Nekem a cikk írásának pillanatában 3 ilyen szakaszom van, nagyon büszke vagyok rájuk 🙂 A szakaszok közül megjelölheted a kedvenceidet, illetve a fizetős verzióban megadható egy cél idő is amit el szeretnél érni. A fizetős verzióban olyan lehetőség is van, hogy a tekerés során az egyes szegmenseket már út közben jelezze neked a telefonon futó program és ne csak utólag az útvonal adatok feltöltése után lásd hogy milyen eredményt értél el. Az egyes szakaszokon persze nem csak azt nézi a program hogy másokhoz képest milyen eredményt értél el, azt is láthatod ha saját magadhoz képest rekordot értél el.

Szerintem a szegmensek a strava legjobb része, szerencsére sokan használják és így egy-egy tekerés alkalmával sok szegmenst fogsz végigjárni.

Kihívások

A Challenges menüben futásra és biciklizésre is van minden hónapban egy-egy kihívás amire jelentkezhetsz. Olyan feladatok vannak, mint hogy X méter szintkülönbséget mássz meg egy hónapban, vagy tekerj/fuss egy nap X km feletti távolságot. Ezekért egy-egy kis badge, azaz kitüntetés féle jár, valamint szokott lenni valamilyen extra lehetőség is, mint például egy póló vásárlásának lehetősége az adott kihívás logójával (hát ezzel nem szoktam élni, elég drága is). Például egy ilyen challenge oldalát itt találod. Ebben az esetben is lehet szűkíteni az eredménytáblázatot az adott ország, korcsoport stb felhasználóira.

strava challenge

Közösségi funkciók

Mint már írtam, facebook felhasználói azonosítás is elegendő a strava használatához. Elég egyértelmű hogy akkor már ki is használhatod a közösségi funkciókat, meg tudod keresni hogy az ismerőseid közül kik használják még a programot, és akit akarsz azt követheted is. A követés lényegében annyit tud, hogy a követett felhasználók feltöltött tekeréseit látod, kommentálhatod.

Vannak club-ok is, ezekhez lehet csatlakozni vagy Te is csinálhatsz ha szeretnél. Ha van clubod, akkor ott lehet meghirdetni eseményeket akár útvonallal együtt, így bárki csatlakozhat az eseményedhez. Ezen kívül van közös fórum amit az adott clubtagok írhatnak/olvashatnak.

Ha szoktál Instagramozni is, akkor azt is összekapcsolhatod a stravával, így például ha edzés közben csinálsz képeket az Instagramra, akkor azok később megjelennek az útvonalad mellett a térképen.

Profil

Természetesen mindenkinek van egy profilja, meg lehet adni pár adatot magadról, a biciklijeidről, illetve vannak statisztikák is hogy mennyit tekersz átlagban egy héten, vagy összesen, mennyi a leghosszabb tekerésed vagy a legnagyobb szintkülönbség. A profilod lapján találod a KOM/QOM eredményeidet, illetve a fizetős verzió mutatja a challange eredményeidet is és még sok mást is. Az enyém például így néz ki.

Heatmap

Ez a funkció csak a fizetős verzióban elérhető, de talán az egyik legjobb dolog ami miatt érdemes kifizetni az éves díjat. Az összes tekerésed alapján (vagy bizonyos feltétel szerint) egy térképen ábrázolja neked hogy merre jártál, ahol sokszor azt pirossal, ahol kevesebbszer azt kékkel. Az én térképemen látszik hogy nagyrészt a belvárosban mozgok, de azért nem csak ott. Mivel még nem használom túl régen a programot, ezért főként Budapest és környéke van teli nálam.

strava heatmap

Végszó

Rengeteg apróságot nem soroltam fel, nem volt célom az összes funkció dokumentálása, de remélem azért kedvet csináltam a kipróbálásához. Ha elkezded használni, szerintem megérted miért is váltottam a fizetős verzióra. A plusz funkciók annyira nem hiányoztak, ezek nélkül is tökéletesen használható, de úgy gondoltam 59USD egy évre nem annyira sok pénz, és mivel a program folyamatos fenntartása és fejlesztése valakinek pénzbe kerül, ezért úgy gondoltam a használatért fizetek.

UPDATE: Egy másik ajánlott cikk amiben a STRAVA útvonal tervezőjét mutatom be.

A programról egy barátom is írt egy cikket, érdemes elolvasni ha érdekel más szemszögből is a program.