Mucikli blog – a biciklis blog

Brooks Flyer bicikli nyereg

Brooks nyereg doboz

Sokszor használom a bicikli ülés kifejezést (és persze mások is), holott valójában a bicikli nyereg lenne a helyes megnevezés. A különbség ugye abban van, hogy a nyerget a lábad közé veszed, míg az ülésen ülsz. Amikor a kezembe vettem a Brooks Flyer nyerget, akkor eszembe se jutott az ülés szó használata, ez biztosan azért van mert a vastag bőr a lovak nyergére emlékeztet. Megvan a sajátos varázsa a Brooks termékeknek, nem olyan mint egy átlagos nyereg ami csak be van fóliázva, vagy esetleg egy hordozókartonra van szerelve. Itt minden apró részletre figyelnek a csomagolástól kezdve. A nyereg egy “cipős” dobozban érkezik amiben egy kartonlapra van rögzítve a hozzá tartozó nyeregfeszítésre szolgáló kulcs kíséretében.

Brooks Flyer

A dobozban ezen kívül egy színes újság is van, ebben például a gyár történetéről, a gyártástechnológiáról vannak képek és leírások, illetve természetesen a többi termék prospektusa is megtalálható benne. Összességében nagyon igényes az egész, de arra azért kíváncsi lennék hogy ez a körítés mennyit tesz hozzá a termék árához 🙂 Az biztos hogy élmény már maga a termék kicsomagolása is, hát még a nyereg.
Amit először megérzel mikor a dobozt kinyitod, hogy finom illata van. A bőr dolgoknak úgy általában van valamilyen illata, ez lehet akár kellemes, akár tolakodóan erős is. Ebben az esetben egy kifejezetten kellemes illatról beszélhetünk. Valószínűleg a dobozban található újság is hozzátesz az illatképhez, azóta is az orromban érzem ha rágondolok 🙂

Ha kiveszed a nyerget a dobozából, akkor az első ami feltűnik, hogy ez bizony nehéz. Természetesen az, elég vastag bőrből van az ülőfelület, a hátsó rugós rész se tűnik könnyűnek. Ez a nyereg persze nem egy sportos darab, nem versenyzésre született. Olyan az egész, mintha tényleg az örökkévalóságnak és kényelemnek tervezték volna, minden más szempont másodlagos volt. Nem tudom mennyi idő kell egy ilyen vastag bőrdarabnak ahhoz hogy tönkremenjen, de valószínűleg sok évig kellene napi szinten nyúzni.

A lényeg a fentiek mellett persze az, hogy milyen is ülni rajta. Az biztos hogy kell egy kis idő amíg a végleges formája kialakul, minden bőr nyereg hozzáidomul a tulajdonosához. Pont emiatt lesz kis használatot követően nagyon kényelmes. Ami nekem kicsit furcsa volt, hogy kicsit hátrébb kellett rajta ülnöm hogy a hátsó spirál rugók hatását igazán jól érezzem, ha előrébb ültem, akkor csúszkáltam is rajta kicsit. Ezt a “problémát” amúgy nagyon hamar el lehet felejteni és olyan ülni rajta mint egy kényelmes fotelben. Tényleg megvan az a prémium érzés a használata során, öröm ráülni vagy csak nézni 🙂
Természetesen nem csak ettől lesz prémium a termék. Kevés olyan gyártó van, aki a nyereggel színben és minőségben illeszkedő markolatot vagy bandázst, táskákat, kiegészítőket is kínál. Itt mindent megtalálsz ha győzöd pénzzel.
A nyergek sorszámozottak, a számukkal lehet regisztrálni a Brooks oldalán, ezzel az alap 2 éves garanciális időtartam 10 évre növelhető.

Ami kicsit rémisztő, az a nyereg ára. Jelenleg a forgalmazó weboldalán feltüntetett listaár kicsit több mint 31.000 Ft, ebből azért elég sok átlagosabb nyereg kijön (5-6 db normálisabb). Nem tudnám racionálisan megindokolni hogy miért indokolt egy ilyen termék megvásárlása egy olcsóbb tömegtermék ellenében, de az biztos hogy megvan a varázsa. A körítés, a kényelem és az érzés hogy egy Brooks nyergen ülsz, olyan amit minden biciklisnek érdemes lenne legalább egyszer kipróbálnia. Ha egyszer ráültél, megérted miért van ekkora szám az árcetlin és el tudod dönteni hogy megéri-e, szerintem igen.