Mucikli blog – a biciklis blog

Egy Suntour Accushift alpha 2000 váltó második élete

Ha valaki gyakran szerel biciklit, azt könnyű észrevenni, koszos a körme alatt. Lehet persze kesztyűben szerelni, de aki próbálta már az tudja hogy nem praktikus. Sokszor állok neki kesztyűben szerelni, de aztán azt veszem észre hogy már megint nincs rajtam és már tiszta kosz a kezem. Amikor egy igazán koszos darab akad a kezembe, akkor azért előfordul hogy erőt veszek magamon és figyelek erre, így történt ez az alább látható váltó esetén is amit a saját túra biciklimre vásároltam ilyen állapotban.

suntour accushift alpha 2000 előtte állapot

Hát az előző tulajdonosáról nem sokat tudok, de valószínűleg nem az a gondosan karbantartó típus lehet 🙂 A váltó becsületére szóljon hogy a láthatóan koszos állapot ellenére pöpecül mozgott (Japán technika), bár a láncgörgők teljesen beálltak a sár és ráégett zsír precízen felvitt elegyétől 🙂

Ilyen esetben a legjobb megoldást az adja, ha első körben egy dörzsölős mosogatószivaccsal a nagyját leszeded hogy legalább a csavarok kioldhatóak legyenek, majd amennyire lehet szétszeded és kis pohárban beáztatod brigéciolba. Ez az olajos szennyeződéseket jól oldja, így kis idő elteltével a kosz nagy része magától leázik. Felhívnám mindenki figyelmét hogy hosszútávon ne hagyjon krómozott alkatrészeket brigéciolban, ugyanis az matt lesz tőle. A nagyon ragaszkodó koszt ezután karburátortisztítóval le lehet szedni, ez a makacsabb, akár ráégett olajat is egész jól oldja. Szóval az eredmény egész vállalható lett.

suntour accushift alpha 2000 egy kicsit tisztábban

Így már mehet is a bicóra 🙂