Mucikli blog – a biciklis blog

Gondolatok a csengőről

Ma hazafelé egy kedves bicós társ az orrom előtt csengetett halálra egy nénit a járdán (helyette szégyenlem magamat a bicósok nevében), ebből az apropóból gondoltam leírom miért nincs csengő a biciklimen.

Egyrészt tudom hogy kötelező lenne KRESZ szerint, és ejnye-bejnye Ti sose vetemedjetek arra hogy kimerészkedtek csengő nélkül! 🙂 Másrészt a KRESZ tudtommal nem írja elő hogy valamilyen helyzetben kötelező lenne csengetnem. Autóval közlekedve se szoktam dudálni csak ha nagyon muszáj, tényleg veszélyhelyzetben. Biciklivel nem tudok elképzelni olyan helyzetet hogy indokolt legyen. Ha veszélyt érzékelek akkor vagy fékezek vagy kormányzok vagy bármi, de nem engedem el egyik kezemmel a kormányt hogy vadul csengessek miközben kikerülök valamit. Tudom, amatőr vagyok 🙂 Persze vannak olyan helyzetek amikor lehetne csengetni, pusztán azért hogy észrevegyenek. Ezek a helyzetek jellemzően akkor fordulnak elő, ha olyan helyen bicikliznék ahol egyébként nem kéne mert elsősorban a gyalogosoké, vagy ha a gyalogos téved olyan helyre ahol neki nem kéne. Az első esetben én inkább a türelmes fajta vagyok, vagy szólok illedelmesen, vagy esetleg keltek egy kis zajt hogy észrevegyenek, de inkább kivárom a sorom és kikerülöm a gyalogost. Ha a gyalogos téved a bicikliútra akkor persze joggal csengethetnék, de inkább ilyenkor is a kerülést vagy max a kattogást választom ha nincs más lehetőségem. Azért se csengetnék, mert erre jellemzően az a reakció hogy az illető megdermed, rossz esetben jobbra-balra ugrál és akkor tuti elütöm 🙂 Ezen kívül az embereket idegesíti is a hangja, engem is. Szóval senkit nem akarok lebeszélni a felszereléséről, de akinek van az is megpróbálhatná kulturáltan csak indokolt esetben jelzésre és nem megfélemlítésre használni.

Hát ennyi az indokom ami miatt a biciklimre nem rakom fel, tudom csak kifogás, de nekem felesleges és inkább fizetek ha ezért megbüntetnek. Reménykedek abban hogy a büntetésem összege jó helyre kerül és a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésére fordítják 😉

Szép csengő