Mucikli blog – a biciklis blog

Kultúr-bringás – Disznófő

Természetemnél fogva elég kíváncsi alkat vagyok, biciklizés közben pedig sokszor kerülök érdekes helyekre amikről semmit se tudok. Ez sokszor edés közben van, ilyenkor nem annyira van alkalmam megállni és jobban megnézni amit találtam, de utólag azért van hogy eszembe jut. Arra gondoltam hogy csinálok egy kis sorozat félét erről, hátha másnak is érdekes lesz.

Az első cikk egy olyan hely a Budai hegység szélén, ami mellett nagyon-nagyon sokszor eltekertem már, de sose gondolkoztam rajta hogy vajon miről is kaphatta a nevét. Ez a hely a Disznófő. Az hogy nem tudtam honnan ered a név, nem annyira meglepő, ugyanis a hely nevét adó “műtárgy” nem megközelíthető, zárt területen van. Ahogy rákerestem, hamar kiderült, hogy ez nem volt mindig így, korábban egy kedvelt turista célpont volt, valamint a közvetlen a forrás szomszédságába épített vendéglő is nagy népszerűségnek örvendett egykor. Úgy tartja a legenda, hogy a terület régen Mátyás király kedvelt vadászterülete volt, akkor még nyilván nem volt ilyen közel a város se. A forrás első neve így lett Mátyás-csurgó. A mai nevét egy kis félreértés okán kapta a forrás, a fő régebben a forrásra volt értendő, amiből így félrefordítással Sauerkopf, azaz disznófej lett.

Disznófő forrás

A terület a rendszerváltás alatt került magán kézbe teljesen szabálytalanul, de ez akkoriban úgy néz ki senkit se érdekelt. A területen üzemelő vendéglő csődbe ment, ennek romos épülete ma is a forrás közvetlen szomszédja. A tulajdon vitát azóta se sikerült rendezni, így a forrás egy gazos, körbezárt területen belül fekszik.

Nem csinálok belőle túl nagy titkot hogy azért én bementem megnézni a forrást közelebbről, a kerítésen van egy rés a kaputól felfelé amin úgy tűnik nem csak én mentem be, egy rendesen kijárt ösvény vezet be. A forrás ház egykoron szép lehetett, most egy kicsit romos, omladozik a vakolat róla. A kitaposott ösvény valószínűleg nem (csak) a területre beszökő hajléktalanok következménye, amikor ott voltam pár napja, akkor több mécses is volt a forrásház kapujában. A forráshoz bemenni nem lehet, az ajtó zárva van, de hallani a csobogást és lehet látni magát a vas disznó fejet is amiből csörgedezik a víz.

Jó lenne ha idővel rendeznék a terület sorsát és visszakaphatnák a turisták ezt a szép kis forrást.

Források ha ennél részletesebben érdekel a téma.: Wikipedia és mno.hu