Mucikli blog – a biciklis blog

Salzkammergut-Trophy 2016 bringa statisztikák

Ha szorgosan olvasod a blogot, bizonyára láttad hogy idén lenyomtuk a Salzkammergut-Trophy rettegett “A” távját. Mint olvasható is volt, ezen a távon van egy kötelező bicikli ellenőrzés is, teljesen jogosan. Az ellenőrző lapon az összes jelentkezőnek meg kellett adnia pár dolgot a biciklijéről, ezekből statisztikát készítenek minden évben. A 2016-os verseny statisztikáit is elérhetőé tették, itt tudod megnézni. Nem feltétlen a montis társadalom statisztikáit mutatja ez a kép, hiszen ezen a távon azért áruházi biciklivel nem nagyon érdemes elindulni, valamint az is kitűnik hogy nem a hazai trendek olvashatóak benne. Kíváncsi lennék hogy egy ilyen statisztikához képest egy hazai versenyen milyen eredmények születnének.

 

Kerékpár márkák eloszlása
Márka arány
Specialized 13,15 %
Cannondale 11,47 %
SCOTT 10,79 %
Canyon 7,25 %
Cube 6,75 %
Merida 3,54 %
TREK 3,37 %
Focus 3,20 %
BMC 3,04 %
KTM 3,04 %

Nem raktam ki a teljes táblázatot, a linkelt weboldalon meg tudod nézni. Azért itthon nem így nézne ki szerintem a sor. Az nincs benne a táblázatban hogy mikori gépekről van szó, de azért érzésre 2-3 éves lehetett az átlagos kor, ez se így lenne itthon sajnos. A statisztikákból az is kiderült, hogy 88% carbon vázas bringával állt célhoz aminek 77%-a volt fully. Azért a gépek árára ebből lehet következtetni, a carbon össztelós megoldások nem kifejezetten olcsóak és bár nem feltétlen minden fully volt carbon, de elég nagy százalék kellett hogy az legyen a statisztikák alapján.

Ami a kerék méreteket illeti, nem meglepő módon a 29-esek voltak nagy többségben, az viszont meglepő számomra hogy 26-osból még több volt mint 27,5-esből. Lassan jön fel ez a kerék méret, de gyanítom hogy jövőre megfordul az arányuk. A kerékre az Osztrákok úgy néz ki leginkább Schwalbe gumit raknak, a második legnépszerűbb a Continental.

Számomra érdekes volt a hajtásrendszer is, a 2×10 és 1×11 majdnem ugyanolyan százalékos aránnyal volt a listavezető. Azt gondoltam hogy egy ilyen sok szintemelkedést tartalmazó pályán az első kettő 2 tányéros lesz, de úgy néz ki tévedtem. Jövőre mondjuk én is az 1×11-es tábort fogom erősíteni, a jelenlegi trendekből úgy gondolom hogy az 1×11 irányába fog elbillenni a mérleg.

Apropó jövőre. Kihirdették a következő évi verseny időpontját is, így hát tudom mit csinálok 2017 július 15.én 🙂 Ha nem lenne egyértelmű, akkor segítek.: szerzek még egy fekete pólót, mert annyira jól állna ha hordanám.