Mucikli blog – a biciklis blog

Téli biciklis okosságok

Hó, bicikli

Szeretsz vagy legalábbis szeretnél télen hóban vagy akár jégen is tekerni? Ez a cikk most neked szól!
Most – a cikk írásának pillanatában – még nyoma sincs az igazi télnek, de a biciklisek nagy része azért már eltűnt az utakról (a téli álmot alvó fajta). Azért van pár kitartó arc, aki ilyenkor is meg esőben, hóban, jégesőben is kimerészkedik, ilyen fajta vagyok én is. Vicces amikor hóesésben mész dolgozni, összesen két biciklissel találkozol, de az a kettő visszamosolyog hogy Te is ilyen hülye vagy 🙂 Íme néhány ötlet amivel könnyebbé teheted a téli közlekedést, konkrétabban most a kerék és a csúszós út között fellépő tapadás javítására koncentrálva.
Szöges gumi, hólánc, és egyéb alternatív megoldások.

A klasszikus, szöges gumi

rubena froster 240 szöggel

Régebben ebből nem annyira volt gyári kivitelű megoldás, de szerencsére ezt a gyártók kezdik észrevenni, például a Rubena kínálatában van ilyen gumi. Van klasszikus MTB méret (26-os), illetve 622-es felnire illeszkedő változat, mindkét méret elérhető kevesebb és több szöggel is. A kevesebb szöggel szerelt változat futófelületén nincsenek szögek, így a szögek csak olyan esetben érik a talajt, amikor kanyarodsz, fékezel vagy alacsonyabb nyomással használod a gumit. A szögekben gazdagabb változat a futófelületeken is tüskés, így ez extrémebb helyzetekben is használható. Kipróbálnám mit tud egy lefagyott erdei ösvényen! Az ára sajnos nem annyira baráti, pedig a montimra feldobnám azonnal!

Szöges gumit otthon is lehet készíteni, de az eredmény közel se lesz olyan jó mint a gyári, vagy legalábbis nehéz jót csinálni. Utoljára gyerek koromban csináltam ilyet, a Velencei tó befagyott jegén nagyon jól működött, de betonon kb használhatatlan lett az eredmény. Amit akkor elrontottam, az a futófelület kialakítása, gondoltam minél több szög, annál jobb 🙂 Szóval a jövőre nézve terveimben szerepel egy újabb kísérlet. A lépések kb.: Kell egy gumi amin még van minta, de azért nem sajnálod ha a kukában végzi. A szögek valójában fa csavarok vagy önmetsző lemez csavarok. A hosszuk pont annyi kellene hogy legyen, ami áthajtva a gumin az egyik “bütyökben” pont kilóg. Ha körbe az általad választott mennyiségben behajtottad a csavarokat, akkor belülről valami erősebb anyaggal körbe kell borítani a csavarok fejét, például egy régi belső+ragasztószalag. Ha minden a terveim szerint alakul, akkor hamarosan egy új cikk formájában képes útmutató formájában megmutatom.

Hólánc

bicikli hólánc

Általában autón találkozni hólánccal, de biciklire is létezik. Több variációt is láttam már, de csak képen, szóval erről saját tapasztalatom nincs sajnos. Arra a problémára jelent megoldást, amikor bemész dolgozni száraz időben, de nap közben leesik a hó. Na ha ilyenkor ott lapulna a felcsattintahtó hólánc a táskádban, akkor nem kellene csúszkálnod hazafelé.

A hólánc és a szöges gumi ötvözete is létezik, bár ilyet is csak képen láttam.

hólánc-szöges gumi

Az elképzelés nem rossz, olyan mint egy hólánc, felcsatolható a kerékre, a felcsatolt darabokon szögek vannak.A szerkezet tényleges létezésére nem utalnak nyomok, de ha lenne, akkor kéne!

Van otthon előállítható hólánc alternatíva is természetesen. Ha van kb 30-40 gyors kötegelőd, akkor ezeket a gumira rögzítve hóban is használható biciklit kapsz eredményül. Így valahogy mit ezen a képen. A gyors kötegelő nem nagyon fogja bírni a betont, de egy-egy alkalomra vészhelyzetben megoldás lehet ha nincs más kéznél.

gyorskötegelő hólánc

A snow-bike kerék

Az igazán király megoldás egy teljes lánctalpas rendszer, de ez természetesen tényleg csak hóban használható. Ha egy sípályán élsz, akkor például biztosan nélkülözhetetlen egy ilyen rendszer.

KTRACK SNOW BIKE

Ez a megoldás egy átalakító szett, egy speciális hátsó kereket és opcionálisan előre egy sítalpat tartalmaz. A sítalp szerintem csak mély hóban szükséges, meg aztán eléggé bután is néz ki 🙂 A hátsó kerék viszont nagyon menő, bepattintod az eredeti kerék helyére és már mehetsz is a mély hóban is. Városban ez a megoldás nem annyira alternatíva, vagy legalábbis erősen korlátos a használhatósága. Ha feltűnő akarsz lenni és sok pénzed van, akkor városban is használható, kell egy mozgó hóágyú ami mögött ezzel tudsz tekerni 🙂

További téli biciklis cikkek a blogon itt.

Kellemes téli tekergészést kívánok! 🙂