Mucikli blog – a biciklis blog

Tour de France avagy Biot-Cannes biciklitúra

Úton Cannes felé Elmo és Az

Idén nyáron Antibes mellett Biot-ban voltunk nyaralni, az egyik nap biciklivel vágtunk neki a környék felfedezésének. Egészen pontosan a terv az volt hogy elmegyünk Cannes-ba, majd vissza és ami útba esik azt megnézzük. Viszonylag sok lehetőség van ha ezen a környéken valaki biciklit akar bérelni, a kempingtől pár száz méterre mi is találtunk egy helyet ahol biciklit, robogót és motort lehet bérelni. A bérbeadó egy középkorú úr volt, angolul is tudott (nem alapértelmezett tudás Francia barátainknál). Szóval egyik nap besétáltunk hozzá, meg is kaptuk a legfontosabb információt, 12 EUR egy napra egy bicó. Érdeklődtünk hogy mi kell a bérléshez, amire azt a tájékoztatást kaptuk hogy csak fényképes igazolvány kell. Kicsit csodálkoztunk hogy kauciót nem említett, de hát naiv turistaként azt gondoltuk ennyire jó fejek 🙂 Mint másnap kiderült kellene kauciót is fizetni ami 200 EUR, de mi nem így készültünk, kb 100 EUR “felesleges” pénz volt nálunk, így távozni készültünk. Végül megegyeztünk az úrral hogy ez csak formaság, adjuk oda a 100-ast és mehetünk amerre akarunk.
A bérelt biciklik az egy napos túrára teljesen megfeleltek, nem csúcsmodelleket adnak természetesen ami a gépek súlyán érezhető is volt. Szívem szerint a váltójukat is beállítottam volna és kicentríroztam volna a kereket, de hát valljuk be ez nem az én dolgom lett volna és megfelelő szerszám se volt nálam 🙂

Az út egy kicsit kalandosabbra sikeredett, ugyanis az IGO-ra próbáltuk bízni az útvonal megtervezését, ami érdekes módon nem a parton vitt minket végig, hanem bevitt egy hegyi útra ami egy idő után igen meredeknek bizonyult és a forgalom is elég nagy volt rajta. Ekkor döntöttünk úgy hogy nem bízunk meg többé a navigációban és csak a helyzetünk meghatározására használtuk a továbbiakban. Szóval legurultunk vissza a városba ahonnan elindultunk (újratervezés) és úgy döntöttük követjük a tengerpartot, így biztosan a megfelelő helyre jutunk ha a víz mindig a bal oldalunkon van 🙂 A térképen persze látszik hogy így se éppen ideális az útvonal, egy félszigetet ugyanis körbetekertünk. A félszigetet a hosszabb útvonal ellenére ajánlani tudom, ilyen szép helyek vannak mint a következő képen.

Cannes felé félúton

Az útvonal dimb-domb, nagy meredekek nincsenek, inkább csak hosszú sunyi emelkedők, szóval aki nehezen bírja az ilyesmit az készüljön fel rá lélekben. A látvány miatt megéri a kis szenvedés, az útvonal villa sorok mellett halad, sokszor a melléképületek akkorák hogy mások akkora alapterületű lakásokban élik le az életüket. Azért bevallom hogy akár egy ilyen mellék épületbe is odaköltöznék, olyan szép a kilátás.

Érdemes törölközőt vinni az útra, több helyen is meg lehet állni strandozni. Aki nem tudná, vizes ruhában nem érdemes tekerni mert kidörzsöli a… mindent 🙂 Mi visszafelé álltunk meg csak, ennek annyi az előnye hogy már látod min vagy túl és mennyi lesz még visszafelé és be tudod osztani az időt/energiát.

A bicikliút a Franciáknál minőségre jó, de a táblázást nem viszik túlzásba, könnyű elveszteni a fonalat. További idegesítő dolog hogy sokszor nincs kiírva hogy hova vezet a bicikliút, csak úgy van, ha mész rajta majd meglátod hova vezet 🙂 Ha nem vagy annyira spontán természet akkor vigyél GPS-t, mert különben tuti nem ott kötsz ki ahol eredetileg akartál. Ez persze nem baj ha fitt vagy és belefér egy pár kör plusz, de ha célirányosan mész és szűk az időkeret, akkor készülni kell. Mi próbáltunk kérni a bicikliút hálózatról térképet, kaptunk is valamit amin ajánlott biciklis útvonalak voltak, de az nem volt jelölve hol van kifejezetten bicikliút. Összefoglalva a bicikliutak minősége 10/10 a táblázás, tájékoztatás max 5 pont.

A mi túránk végcélja Cannes volt (és persze vissza), ez egy szép kis város a Provence-Alpes-Côte d’Azur régióban, de semmi extra. Fő nevezetességként az éves cannes-i nemzetközi filmfesztivál otthonául szolgáló épületet nevezném meg ami egyébként elég rondácska, viszont mindenféle híres ember tenyérlenyomata van körülötte. Aki szereti a szép luxus és sport autókat, annak lehet hogy nagyobb élményt fognak ezek okozni. Kicsit paráztam is hogy az úton tekertünk a különböző Ferrari és Porsche stb csodák mellett 🙂 A helyieknek ez szerintem teljesen megszokott, ugyanúgy kacsáznak köztük mint nálunk az “átlag” autók között.

Kedvcsinálónak legyen itt még pár kép az útról, Cannes-ről, Cameron Diaz kezéről és a két útitársunkról Az-ról és Elmo-ról ahogy élvezik a túrát 🙂