Mucikli blog – a biciklis blog

U lakatok a ringben – ABUS U-Lock 40 VS. Kryptonite Keeper 12

Karácsonyi ajándékozás kapcsán került hozzánk egy új U-lakat, egy piros ABUS U-Lock 40. Mivel így már van összehasonlítási alap, gondoltam összevetem egy több éve jól szolgáló Kryptonite Keeper 12 modellel.

Saját véleményem szerint a legjobb U lakattal rögzíteni a biciklit, praktikus és biztonságos. A sima spirál lakatokhoz képest egyértelműen jó választás (spirál lakatot inkább semmire ne használj, vagy csak maximum ha magadhoz rögzíted a biciklit), a láncos-lakatos megoldásnál könnyebb. Az ilyen U-lakatok 3 méret kategóriában érhetőek el, szerintem a kicsi és a közepes méretek használhatóak a legjobban. A két említett lakat is ebbe a két kategóriába esik, az ABUS a kicsik közé, míg a Kryptonite a közepesek közé sorolható. Az összehasonlító képen látható igazán a különbség.

ABUS U-Lock 40 VS. Kryptonite Keeper 12

Számszerűsítve a kisebbik lakat 143*80, míg a közepes 102*203 mm. Ez a különbség nagyjából annyit jelent, hogy a Keeper segítségével nehezen, de összelakatolható akár két bicikli is egy köztes oszloppal, ugyanez a minivel már valószínűleg nem sikerülhet. 1 biciklis felhasználásnál viszont bőven elegendő a kisebb is, bizonyos esetekben jól körül kell nézni, de kivitelezhető a lakatolás.

Ami a biztonságot illeti, valószínűleg az ABUS jobb választás. Ennek az egyik oka az, hogy a kisebb lakathoz nehezebb hozzáférni, szétfeszíteni, emiatt a kisebb szinte minden esetben biztonságosabb. A másik ami miatt ezt a lakatot preferálnám, az a következő két képen látszik jól. Ha a jóakarónk az U egyik szárát elvágja, akkor a Keeper lakatból simán kifordítható az a szár aminek “kampós” vége van. A másik lakat mindkét szárát zárszerkezet rögzíti, így egy vágás még nem biztos hogy elég, bár lehet hogy feszegetéssel már eléggé széthúzható a két szár. Minden esetre biztos hogy egy fokkal nehezebb a szétszedése ilyen szemszögből. Ugyanebből a különbségből adódik az is, hogy a kampós vég miatt a Kryptonite lakattal szűk helyen nehéz lakatolni. Például amikor a küllők közé kerül a vége, ugyanis a kampó befordításához kell egy kis hely.

A két lakat zárszerkezete hasonlónak tűnik, az ABUS 4 darab kulcsot ad alapból, a Kryptonite csak 2 darabot. A nagyobbik lakat már évek óta használatban van (ez a képeken látszik is), de a zárszerkezettel eddig nem volt probléma. Néha kicsit akad ugyan, de egy kis olaj ezen segít. A nagyobbik lakat előnye még hogy vázra szerelhető tartó jár hozzá, ezt én nem használom, de sok biciklin látni és a neten utána olvasva sincs rá panasz. Az ABUS lakathoz ilyen tartó nincs, de a mérete miatt szerintem táskába rakható. Szállítás közben mindkét lakat csörög kicsit, ez amúgy kb minden ilyen rendszerű lakatra igaz. Ha nagyon zavar, akkor valamilyen gumizós megoldással biztosan lehet rajta segíteni, de szerintem ezt a problémát jobb elengedni 🙂
Ami a súlyt illeti mindkét lakat 1 kg körül van, kicsivel a Krptonite nehezebb, de kézbe véve nem lehet észrevenni. Mindkét lakat gumírozott, így a festést nem teszi tönkre ha hozzáér a vázhoz. A mini lakat piros és sárga színben kapható, így hozzá lehet igazítani a biciklihez ha nagyon trendi akarsz lenni (vagy a ruhához, cipőhöz táskához stb, ugye lányok? 🙂 ). Árban van egy kis különbség, az ABUS drágább. Ha közepes méretben gondolkozol és kell váz tartó is, akkor a Kryptonit lehet a jobb opció. Ha a táskában hordod a lakatot, és elfogadod a kisebb mérettel járó kompromisszumokat, valamint az a pár ezres pluszban belefér, akkor az ABUS lakatot bátran ajánlanám.