Mucikli blog – a biciklis blog

Yeti Cycles SB6c

Yeti. Itthon nem sok bicikli rohangál ezzel a márkajelzéssel, de azért aki képben van a prémium márkákkal az biztosan ismeri. Ha eddig nem ismerted, akkor mindenképpen ajánlom a figyelmedbe, nagyon szép és természetesen magas technikai színvonalat képviselő bicikliket gyártanak.

Yeti SB6c

Ami a megjelenést illeti, nálam tízből tíz pont. A festés egyértelműen a márkára jellemző, érdemes összehasonlítani egy régebbi géppel ami már szerepelt a heti képek között. Igazából nem is a szép festés az ami miatt ide került ez a bicikli. Elsőre nem annyira feltűnő, de ha a középcsapágy feletti részt megvizsgálod, látszik hogy itt valami más mint a megszokott hátsó felfüggesztés rendszerek, van ott valami a vázban ami nem szokott. A következő képen talán jobban látszik mi a lényeg.

Yeti SB6c felfüggesztés

A rendszer működését talán mozgás közben lehet a legjobban megérteni, van erről egy gyári videó, azt javaslom nézd meg. A lényeg nagyjából annyi, hogy a lenti két kicsi “becsúszószár” egy forgáspontot vezet meg, így az alsó forgáspont nem fix mint az a videón is látszik. Ez az egész felfüggesztés bonyolítás abból a problémából adódik, hogy a hátsó felfüggesztésnek ideális esetben úgy kellene működnie, hogy tekerés közben ne nyeljen el feleslegesen energiát, de a talaj egyenetlenségeire mozgással reagáljon. Lássuk be ez nem egyszerű dolog, ezért születnek az egyre bonyolultabb sok forgáspontos rendszerek. Tovább bonyolítja a helyzetet az az eset, amikor a hátsó kereket fékezed egy lejtőn gurulva. Ez például egy sima egy forgáspontos rendszer esetén a hátsó felfüggesztés keményedését eredményezi, így lényegében a hátsó rugózás nem tudja tenni a dolgát. Na ezeket a negatív hatásokat próbálták ezen a vázon kiküszöbölni a Switch Infinity névre keresztelt rendszerrel.

A bicikli többi része a mai trendeknek megfelelő, 27.5″-os kerekek, vázban vezetett kábelezés, tapered fejcső, aszimmetrikus hátsó villák stb. Hogy kéne-e? Hogyne! Az ára viszont horror, így csak egy álom maradhat jelenleg.

Érdemes megnyitni a gyártó oldalát is, ott a többi szín variációt is megtalálod, valamint sok egyéb adatot is természetesen.